TradeMap

İhracat Pazarı Hedeflenirken Yardım Alınabilecek Bir Kaynak: Trade Map
Mehmet AYDIN

Mehmet Aydın

İçindekiler

İhracat Pazarı Hedeflenirken Yardım Alınabilecek Bir Kaynak: Trade Map

Dış ticaret firmaları ve bunları destekleyen kurumlar için uluslararası pazarların alışkanlıklarını ve hacimlerini bilmek çok önemlidir. Firmaların ürünlerine uygun pazarlar neresidir? Pazar çeşitlendirilmesi için fırsatlar nelerdir? Rakip ülkeler hangi pazarlara ihracat yapıyor? Halihazırda ihracat yapılan Pazar hangi ülkelerden ithalat yapıyor? Hedef Pazar seçimini neye göre yapmalıyız? Bunlar gibi birçok soruya TradeMap ile yanıt bulabiliyoruz.

Trade Map Nedir?

Birleşmiş milletlere bağlı olarak çalışan Uluslararası Ticaret Örgütü (International Trade Center-ITC), küçük ve orta ölçekli işletmelerin daha rekabetçi hale gelmesine ve ticaret için daha düzenleyici ortamlar oluşmasını amaçlar. Bu amaçla ülkelerin istatistik kurumlarından aldıkları ticaret verilerini bir araya getirerek www.trademap.org adresi üzerinden ithalat & ihracat verilerini analiz ederek hedef pazarı doğru belirlemeleri için kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.

Trade Map Ücretli Mi?

ITC, gelişmekte olan ülkeler ve Avrupa Birliği ülkeleri için ücretsiz üyelik sunar. Diğer ülkeler için yıllık 900 USD üyelik ücreti gereklidir. Trade Map’de üyelik olmadan kısıtlı seviyede araştırma yapılabilirken üye olduktan sonra 6 haneli GTIP numarası üzerinden araştırma yapılabilmektedir.

TradeMap

Sağ üst tarafta bulunan “Login” butonuna tıkladıktan sonra açılan ekranda “Register” butonu ile devam edilmelidir. Uygun bir e-mail adresi seçilerek istenilen bilgiler doldurulmalıdır. En son bilgiler onaylandıktan sonra ilgili e-maile aktivasyon maili gönderilecektir. Gelen maili onaylayıp hesabınıza giriş yapabilirsiniz.

Trade Map Nasıl Kullanılır?

Trade Map kullanımında yukarıda bahsetmiş olduğumuz temel hizmetlerinin yanında ihracat pazar büyüklüğü, dinamikliği ve son yıllardaki trendleri analiz edebiliriz. Pazar araştırmasına başlamadan önce; ürün (product) veya hizmet (service) seçeneklerini, ithalat (import) verilerine mi yoksa ihracat (export) verilerine göre mi inceleyeceğinize karar vermelisiniz. Import – Export, Service – Product seçeneklerini seçtikten sonra üst kısımdaki kutuya anahtar kelime veya 6 haneli GTIP (HS Code) numarası girilmelidir. Global verileri görebilmek için ülke kısmı boş bırakılır eğer spesifik olarak bir ülke araştırması istenirse, talep edilen ülke bilgisi girilebilir ve daha sonra “trade indicators” butonuna basarak arama yapılabilir.

Arama yapınca karşımıza gelen ekrandaki sütün ve satırlardaki verileri inceleyerek ürüne en uygun hedef ülke araştırmasını yapabiliriz. Pazardaki ithalatçı-ihracatçı ülkelerin istatistikleri, dış ticaret hacimleri, son yıllardaki büyüme ve küçülme trendleri, pazar uzaklıkları ve pazardaki diğer rakip ülkelerin oranları bu verilerle okunabilmekte ve yorumlanabilmektedir.

TradeMap

Hedef Ülke Araştırması Nasıl Yapılır?

İlgili ürüne ait 6 haneli GTIP üzerinden hedef ülke araştırması yapılırken istatistikleri yorumlayabilmek için bazı başlıklara dikkat etmek gerekmektedir. Bu yorumlar firmaların ihracat stratejilerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

  1. Pazar Büyüklüğü Sınırlaması: Son bir senede tüm dünyadan ne kadar ithalat yapılmış ve bu ithalat hangi ülkelere yapılmış bunu incelemek için “Value Imported” sütunu incelenmelidir. Ürünün birim fiyatına bağlı olarak pazar büyüklüğü belirlenmelidir. Bazı ürünler için 10.000.000 USD’lik pazar hedef pazar olabilecekken bazı ürünler için 500.000 USD’lik pazar yeterli olmaktadır.
  2. Cari Açık veya Cari Fazla Veren Ülkeler: Bu veri, basit bir dil ile şöyle tanımlanabilir. Bir ülke ihracat yaptığından daha fazla ithalat yapıyorsa cari açık verir. Bu durumda trade map istatistiklerinde kırmızı renk ile görülmektedir. Tam tersi durumlarda ise cari fazlası bulunmaktadır. İhracat yapılacak bir pazarın ilgili ürüne ait 6 haneli GTIP için cari açık vermesi beklenilmelidir. Bu durum o ülkenin aynı ürün için ihracatçı değil ithalatçı olduğunu göstermektedir. Böylece pazarın ilgili ürüne ihtiyacı olduğu anlaşılır. Cari açık veya cari fazla veren ülkeleri incelemek için “Trade balance” sütunu incelenmelidir.
  3. Ağırlık veya Adet Bazlı Veri Analizi: Gümrük beyannamesi ve konşimento belgelerinde ürünler ağırlık ve kap-paket adedi olarak yazılmaktadır. Ülkelerin istatistik kurumları bu verileri ITC’ye gönderirken farklı şekilde göndermektedirler. Bazı ülkeler ağırlık cinsiyle gönderirken bazıları paket adeti verisini göndermektedirler. ITC gelen verileri bir araya getirip kullanıcılara açar. Bu verileri incelemek için “Quantity Imported” sütununa bakılmalıdır. Bir sonraki sütunda yer alan “Ton, Package, Lt” bilgiler ürünlerin hangi birim ile sunulduğunu gösterir. Dolar bazındaki verilerde yanılmalar olsa dahi ağırlık-adet bilgileri daha güvenilir bilgilerdir. Çünkü yükleme sırasında bu ilgili yük tartılır ve buna göre beyan edilir. “Value Imported” değerinin “Quantity Imported” değerine bölünmesi halinde “Unit Value” yani birim fiyat bulunabilir. Hedef ülke araştırması yapılırken bu sütunun da dikkate alınması gerekmektedir.
  4. Son Yıllardaki Büyüme ve Küçülme Trendleri: Pazarın dolar ve tonaj bazında büyüklüğü, cari açık verip vermemesi kümülatif anlamda bir bilgi edinilmesini sağlar. Ancak pazarda son yıllarda neler olduğunu bilmek için bakılması gereken üç sütun vardır. “Annual Growth” sütunları soldan sağa sırasıyla Dolar Bazında Son 5 Yıldaki Büyüme Oranını, Tonaj Bazında Son 5 Yıldaki Büyüme Oranını ve Dolar Bazında Son 1 Yıldaki Büyüme oranını gösterir. Bu veriler incelenerek “Pazara yeni bir ihracatçı girmiş mi?”, “Rakip ülkeler pazarda büyümüş mü yoksa küçülmüş mü?”, “Rekabetin kaybedeni ve kazananı kimler?” gibi sorulara yanıt bulunabilir.
  5. İthalat-İhracat Pazarlarında Mesafe Verileri: Hedef ülke seçilirken o ülkenin nerelerden ithalat yaptığının bilinmesi ve buna göre aksiyon alınması çok önemlidir. Bir ülkenin uzakta olması oraya ihracat yapılamayacağı anlamını taşımamaktadır. Örneğin; Peru, Bulgaristan’dan ithalat yapıyorsa Türkiye’den de yapabilir. Bir ülkenin ortalama kaç km mesafeden ithalat yaptığını öğrenmek için “Average Distance” sütununun incelenmesi gerekmektedir. Bu mesafelere göre Türkiye’den ihracat yapmak istenilen ülkeye olan uzaklığı kıyaslanabilir ve hedef pazarın uygunluğu teyit edilebilir.
  6. Pazarın Yoğunluğu: Bu veriyi incelemek için “Concentration of Supplying” sütununa göz atılmalıdır. Buradaki veriler 0 ile 1 arasında sınırlandırılmıştır. İthalat verisi incelenirken bir pazarda ne kadar çok ihracatçı varsa bu sayı 0’a yakındır. Eğer pazar bir kaç ****ihracatçı ülke tarafından kontrol ediliyorsa bu sayı 1’e yakındır. İhracatçı firmalarda değişkenlik gösterecek bir ihracat strateji belirleme yoludur. Kimi firma bir çok rakibin olduğu pazara girmeyi hedefler kimi firma ise daha az rakiple rekabet etmek ister.
  7. Ortalama vergi Oranları: Bir ihracatçı için önemli faktörlerden biri de ithalat vergisidir. İhracat yapılacak ülke ilgili ürüne ne kadarlık vergi tarifesi uyguluyor? Hangi ülkelere uyguluyor? Rakiplerimizin bulunduğu ülkelere aynı vergi tarifesi uygulanıyor mu? Bu bilgiler “Average tariff” sütununa bakılarak öğrenilmektedir. Buna göre ilgili ülkenin ithalat yapılırken ortalama ne kadar vergi tarifesi uyguladığını öğrenilebilir. Ülkelerin isimlerine tıklanarak o ülkeye dair daha detaylı bilgi elde edilebilmektedir.

Uluslararası Ticaret Örgütü’nün (ITC) bir platformu hedef ülke araştırması yaparken kullanılabilecek güvenilir platformlardan bir tanesidir. İhracatçı bir firma, yukarıda bahsedilen bilgileri şirket stratejisiyle birleştirip hedef ülkelerini listeledikten sonra müşteri arayışına girmelidir.

Konşimento verisiyle yeni nesil ihracat, dış ticaret istihbaratının ana başlıklarından olan Rakip istihbaratı, ihracatta müşteri bulma yöntemleri gibi bir çok konuda daha fazla bilgi sahibi olmak için diğer bloglarımızı okuyabilir ve dış ticaret istihbarat eğitimleri ve dış ticaret istihbarat eğitimleri ve dış ticaret uzmanlık eğitimi sertifika programları eğitimleri için Expinno Akademi platformumuzda bulunan video eğitimleri izleyebilirsiniz.

Teşekkürler

Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere…

Diğer blog yazılarımıza göz atmak için tıklayın. 

Mehmet Aydın – İş Geliştirme Uzmanı

 

close up laptop keyboard colorful neon illumination eyeglasses
Ücretsiz
Mehmet AYDIN

İhracatta 6D Nedir?

İhracatta 6D Nedir? Mehmet Aydın İhracat yapmak, döviz bazlı gelir edebilmek ve farklı pazarlara yeni satış kanalı oluşturabilmek her firmanın hedefi olmalıdır. Ülkemizde döviz kurlarının

global business
Ücretsiz
M. Arda Uzun

Dış Ticaret Haber Kaynakları

Dış Ticaret Haber Kaynakları Mustafa Arda Uzun Dış Ticaret Haber Kaynakları REUTERS Reuters, ticaret alanında çeşitli haberler ve bilgiler sunmaktadır. Bu haberler genellikle küresel ticaret,

linkedin square button icon 3d with copy space 3d rendering
Ücretsiz
M. Arda Uzun

LinkedIn Skoru Nasıl Yükseltilir?

LinkedIn Skoru Nasıl Yükseltilir? Mustafa Arda Uzun İçindekiler LinkedIn Skoru Nasıl Yükseltilir? İhracatta SSI Skorunuzu Yükseltmenin 5 Etkili Yolu İhracat ile başarılı olmanın yolu potansiyel

Yorumlar

Firma Kaynaklarına nasıl erişilir?

Önemli: Firma Kaynakları Premium Plus ve Kurumsal Premium üyelerinin erişimine açıktır. Premium Plus tüm firma kaynaklarına erişim sağlarken Kurumsal Premium firma kaynaklarından seçtiği bir adet firma kaynağına erişim sağlar.

2. Karşınıza çıkan formdaki tüm bilgileri doldurun ve Hesap Oluştur butonuna tıklayın.

3. E-postanıza gönderilen kodla e-posta adresinizi doğrulayın.

4. Fiyatlandırma sayfasına gidin.

5. Fiyatlandırma sayfasından “Premium Plus”  VEYAKurumsal Premium” paketini seçin ve “Üye Ol” butonuna tıklayın.

6.Formdaki tüm bilgileri doldurun ve Üye Ol butonuna tıklayın.

7. Ödemenizi gerçekleştirmek için Stripe Checkout ile Kredi Kartınızla ödeme yapın ve Gönder butonuna tıklayın.

8. Karşınıza çıkan Stripe sayfasına kart bilgilerinizi eksikiz girin ve Abone Ol butonuna tıklayın.

Not: Eğer Kurumsal Premium üyeyseniz community@expinno.com adresine seçtiğiniz firma kaynağını iletin.

9. 24 Saat içerisinde sizlere Airtable’dan davet maili göndereceğiz. Davet mailini kabul ederek firma kaynaklarına erişebilirsiniz.

10. Davetleri kabul ettikten sonra, firma kaynakları sayfasından istediğiniz firma kaynağına tıklayarak Airtable sayfasına gidebilirsiniz.

Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?

Sık Sorulan Sorular sayfasına gidin ve ya bizimle iletişim geçin.

 

Nasıl Kurumsal Premium üye olunur?

2. Karşınıza çıkan formdaki tüm bilgileri doldurun ve Hesap Oluştur butonuna tıklayın.

3. E-postanıza gönderilen kodla e-posta adresinizi doğrulayın.

4. Fiyatlandırma sayfasına gidin.

5. Fiyatlandırma sayfasından “Kurumsal Premium” paketini seçin ve “Üye Ol” butonuna tıklayın.

6.Formdaki tüm bilgileri doldurun ve Üye Ol butonuna tıklayın.

7. Ödemenizi gerçekleştirmek için Stripe Checkout ile Kredi Kartınızla ödeme yapın ve Gönder butonuna tıklayın.

8. Karşınıza çıkan Stripe sayfasına kart bilgilerinizi eksikiz girin ve Abone Ol butonuna tıklayın.

9. Ödemeniz gerçekleştikten sonra community@expinno.com adresine platforma erişmesini istediğiniz ekip arkadaşlarınızın e-posta adreslerini ve seçtiğiniz firma kaynağını gönderin. 24 Saat içerisinde tanımlamalarınız gerçekleşecektir!

Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?

Sık Sorulan Sorular sayfasına gidin ve ya bizimle iletişim geçin.

 

Eğitmene nasıl mesaj gönderilir?

  1. Giriş yaptıktan sonra sol menüde karşınıza çıkan kurslar sayfasına gidin.

2. Kurslar sayfasından soru sormak istediğiniz kursun üzerine tıklayın.

3. Sayfayı aşağıya doğru kaydırın ve Eğitmen Hakkında” bölümüne gidin.

4. Eğitmen hakkında bölümünde yer alan “Mesaj Gönder” butonuna tıklayın.

5. Mesajınızı yazın ve eğitmene gönderin. En kısa sürede sizlere geri dönüş sağlayacağız 🤗

Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?

Sık Sorulan Sorular sayfasına gidin ve ya bizimle iletişim geçin.

 

Ücretsiz video kurslara nasıl erişim sağlanır?

2. Karşınıza çıkan formdaki tüm bilgileri doldurun ve Hesap Oluştur” butonuna tıklayın. 

3. E-postanıza gönderilen kodla e-posta adresinizi doğrulayın.

4. Sol menüde karşınıza çıkan kurslar sayfasına gidin.

5. Filtreleme seçeneklerinden “Ücretsiz” kategorisini seçin.

6. İzlemek istediğiniz kursun üzerine tıklayın.

7. Sağ tarafta bulunan kursa başla butonuna tıklayın ve artık hazırısınız! Kurs bitiminde eğitmen imzalı sertifikanızı almayı unutmayın 🙌🏻

Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?

Sık Sorulan Sorular sayfasına gidin ve ya bizimle iletişim geçin.

 

Öğrenci indirimiyle kayıt nasıl olunur?

  1. Fiyatlandırma sayfasına gidin.

2.Bireysel Premium üyelik paketinin altındaki ‘Üye Ol’ butonuna tıklayın.

3. Açılan sayfada üyelik ile ilgili istenilen bilgileri doldurun.

4. Sayfanın altında yer alan ‘Kuponunuz var mı?’ kısmına tıklayın ve Kupon Kodu kısmına öğrencilere özel %50 indirim sağlayan STU50X’ kupon kodunuzu girin.

5. Gönder butonuna tıklayın.

6. Ödemenizi gerçekleştirmek için Stripe Checkout ile kredi kartı bilgilerinizi girin ve ‘Abone ol’ butonuna tıklayın.

Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?

Sık Sorulan Sorular sayfasına gidin ve ya bizimle iletişim geçin.

 

Profil fotoğrafı ekleme

  1. Expinno – Oturum Aç sayfasına gidin.

2. E-Posta adresiniz ve şifreniz ile giriş yapın.

3. Sağ üstte yer alan isminizin üzerine tıklayın ve açılan pencereden Profil sayfasına tıklayın.

4. Unknown görsele tıklayın.

5. Yükleme alanından fotoğrafınızın boyutunu belirleyin ve fotoğrafı kırp butonuna tıklayın.

Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?

Sık Sorulan Sorular sayfasına gidin ve ya bizimle iletişim geçin.

 

Sertifikalara erişme

  1. Expinno – Platform Sayfasına gidin.

2. Oturum Aç butonuna tıklayın ve bilgilerinizi girin.

3. Sol Menüden Kurslar sayfasına gidin.

4. Sertifikasını almak istediğiniz kursu izleyin.

5. Sol Menüde karşınıza çıkan Sertifikalarım sayfasına tıklayın.

6. İlgili dersin sertifikasını bulun ve indir butonuna tıklayın.

Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?

Sık Sorulan Sorular sayfasına gidin ve ya bizimle iletişim geçin.

 

Premium üye nasıl olunur?

1.  Expinno – Kayıt Ol sayfasına gidin.

2. Karşınıza çıkan formdaki tüm bilgileri doldurun ve Hesap Oluştur butonuna tıklayın.

3. E-postanıza gönderilen kodla e-posta adresinizi doğrulayın.

4. Fiyatlandırma sayfasına gidin. 

5. Fiyatlandırma sayfasından size en uygun planı seçin. 

6. Formdaki tüm bilgileri doldurun ve Üye Ol butonuna tıklayın.

7. Ödemenizi gerçekleştirmek için Gönder botununa tıklayın.

8. Karşınıza çıkan Stripe sayfasına kart bilgilerinizi eksikiz girin ve Abone Ol butonuna tıklayın.

Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?

Sık Sorulan Sorular sayfasına gidin ve ya bizimle iletişim geçin.

 

Ücretsiz üye kaydı nasıl yapılır?

2. Karşınıza çıkan formdaki tüm bilgileri doldurun ve Hesap Oluştur butonuna tıklayın.

3. E-postanıza gönderilen kodla e-posta adresinizi doğrulayın.

Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?

Sık Sorulan Sorular sayfasına gidin ve ya bizimle iletişim geçin.