“İhracatta firma bilgilerine nasıl ulaşabiliriz” en çok sorulan soruların başında gelen bir konu. Örneklerle açıklık getirmek isterim.
Bilgisayarınızın başında ihracatta müşteri bulmanın mümkün olduğunu gösteren yöntemlerden bazılarını sizler için örneklerle açıkladım.
Firma Rehberleri
Hem firmanızı kaydedip ithalatçıların sizi bulabileceği hem de sizin firmaları çeşitli kriterlerle aratıp bulabileceğiniz kaynaklar mevcut. Müşterilerin size ulaşmasına pasif, sizin müşterilere ulaşmanıza aktif ihracatta müşteri bulma yöntemi olarak adlandırırsak firma rehberleriyle her iki yöntemle de ihracatta müşteri bulabilirsiniz. Bulacağınız firmaların nihai ithalatçı olup olmadığı konusunda net bir bilgiye sahip olamasanız da firmaların internet sitelerini inceleyip, gerekirse telefon ile iletişime geçerek ithalat yapıp yapmadıklarına dair bilgi edinebilirsiniz. Dünya genelinde arama yapabileceğiniz kaynaklar olduğu gibi bölgesel olarak yada sadece ülke bazında arama yapabileceğiniz kaynaklar mevcut. Almanya için bir kaynak; wlw.de sitesini ziyaret edebilirsiniz. İnternet sitesinde İngilizce, Fransızca ve Almanca olarak aramalar yapmanız mümkün.
Sarı Sayfalar
90’lı yıllardaki kalın ciltli, çok sayfalı telefon rehberlerinin günümüzdeki hali diyebiliriz. Bu tarz internet kaynaklarında A’dan Z’ye bir çok telefon bilgisi, e-posta, internet sitesi gibi bilgileri bulabilirsiniz. Perakendeciden toptancıya, üreticiden, aracıya bir çok firma bilgisi mevcut. İnternette basit bir şekilde ‘‘Ülke Adı, Yellow Pages” olarak arama yaparak da bir çoğuna ulaşabilirsiniz, örnek Spain Yellow Pages gibi.
İspanya için bir sarı sayfa örneği: https://www.paginasamarillas.es/
B2B Alım-Satım Siteleri
Alıcı ve satıcıların bir araya getirildiği, karşılıklı olarak arz-taleplerini yazabildikleri internet siteleridir. Alıcı, herhangi bir maldan yada üründen ne kadar, ne zaman, hangi teslim şeklinde, hangi ödeme yönteminde vb gibi kritlerleri belirterek ithalat yada alım talebini belirtir; bunu gören ihracatçı ya da satıcı firma da bu talebe istek oluşturarak etkileşime geçebilir. Buna ek olarak üretici firma olarak herhangi bir ürünün satıcısı olduğunuzu ilan edebilir ve ithalatçıların sizi bulmasını sağlayabilirsiniz. Bu sitelerin bir çoğu ücretli kaynak olsa da ücretli kaynakların ücretsiz kısımlarından istifade edebilirsiniz.
Ayrıca tamamen ücretsiz olan bir kaynak önerebilirim: Enterprise Europe Network.
Müşavirlikler ve Ticari Ataşeler
Genelde bilinen bir yöntem olsa da hiç tecrübe etmemiş firmalar da mevcut. Kolay bir şekilde yurt dışındaki temsilciliklerimize ulaşabilir ve firma listeleri talep edebilirsiniz. Ülke bazında bilgilere ulaşabileceğiniz geniş kaynaklara sahipler, sadece firma bilgilerine ulaşmak için değil, ticari diğer soru ve yardım talepleriniz için de destek alabilirsiniz. https://musaviredanisin.ticaret.gov.tr/
Fuar Katılımcı ve Ziyaretçi Listeleri
Öncelikle bir soru ile başlayalım. Fuara katılan firmalar, müşteriniz mi yoksa rakibiniz mi?
Rakibiniz ise rakibinizin müşterisi sizin müşteriniz, eğer müşteriniz ise doğrudan fuara katılan firmalar sizin hedefiniz konumundadır. Mesela, sunta yada MDF üreticisi bir firma olduğunuzu düşünelim; mobilya fuarındaki hemen hemen tüm firmalar hedefiniz diyebiliriz ancak siz de mobilya üretimi yapıyorsanız fuara katılan ziyaretçiler hedefinizdir.
Fuar katılımcı listelerine, fuarı düzenleyen organizasyonun internet sitesinde giderek erişilebilir. Genelde fuar organizatörleri, katılımcı firmaların listesini paylaşsa da paylaşmayanlara denk gelebilirsiniz. Bir diğer ihtimal ise bir önceki yılların yani geçmiş zamanlı fuarların katılımcı listelerine ulaşabilirsiniz.
Fuar ziyaretçi listelerini veren internet kaynakları olsa da örnek olarak katılımcı listelerini paylaşan bir kaynağı inceleyebiliriz. https://www.expodatabase.de/en
İhracatta müşteri bulabileceğiniz kaynaklar tabi ki de bunlarla sınırlı değil, ihracata yeni başlamak ve farklı kaynaklar edinmek isteyen kişiler ve firmalar için bilgilendirici bir yazı hazırlamak istedim.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…
Yorumlar