İhracatta 6D Nedir?
İhracatta 6D Nedir? Mehmet Aydın İhracat yapmak, döviz bazlı gelir edebilmek ve farklı pazarlara yeni satış kanalı oluşturabilmek her firmanın hedefi olmalıdır. Ülkemizde döviz kurlarının
Bu yazımızda ihracatçılar için vize türleri nelerdir, nasıl alınır, şartları nedir gibi konuları sizler için ele aldık.
Ticari Vize: Türk vatandaşlarının yurt dışı görevleri için alması gereken vize kategorisidir. Ticari vize(toplantı, fuar, müşteri ziyareti),kısa süreli seyahatler için verilir ve çalışma vizeleri ile karıştırılmamalıdır.
Turist Vizesi: Türk vatandaşlarının turistik amaçlarla yurt dışına kısa süreli yaptığı seyahatler olsa da iş ziyaretleri, saha araştırması için de kullanılabilir.
İhracat vizesi tabiri gerçek olmasa da iş hayatında duyabileceğiniz ihracat vizesi veya ihracatçı vizesi, ziyaretçilerin Türkiye’de bulundukları firma aracılığıyla konferans, proje, kongre, seminer, toplantı, müşteri ziyareti, fuar ziyareti veya ihracat pazar araştırması gibi amaçlar için ülkeye girişlerinde almaları gereken vize türüdür.
Ticari vize ile Avrupa Birliği ülkelerinden Uzak Doğu ülkelerine kadar birçok ülkeye seyahat etmek mümkündür. Bu vizeler kısa süreli vizeler kategorisine girer ve gidilecek ülkede en fazla 30 gün kalınmasına izin verir ve bu süreç ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilmektedir. 30 günden daha uzun süreli ticari vize almak da söz konusu olabilir.
Ticari vizeyi turistik vizeden ayıran fark ziyaret edilecek ülkeden davetiye belgesi alınacak olmasıdır.
Yurt dışına iş amacıyla seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ticari vize başvurusunda bulunabilirler. Buradaki en önemli kriter gideceğiniz ülkelere tercihen bir firma ile gitmenizdir. Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz gibi bu süreçte alınan davetiye vize başvuru sürecinde süreci olumlu sonuçlandırmak adına önemli rol oynamaktadır.
İhracatçılar olarak ihracat vizesi yada ticari vize başvuruları için ilgili konsoloslukların belirlediği evrak listeleri ve koşullarına göre alınır. Her ülkenin istediği belge birbirinden farklılık gösterebilir. Son dönemde, birçok ülke online başvuru yöntemi ile kabul etmektedir. Online başvuru sistemi üzerinden randevu alarak vize başvuru sahibinin durumuna göre konsolosluk birimlerinin belirlediği evraklar ile başvuru yapılması gerekmektedir. Vize başvuru sahiplerinin işlemleri tamamlayabilmesi için ilgili birimlere parmak izi vermesi gerekmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri vize başvurularını konsolosluk binasında ve yüz yüze görüşme yaparak sonuçlandırmaktadır ancak Almanya ve İtalya gibi bir takım ülkeler iDATA gibi aracı kuruluşlarla birlikte çalışarak başvuruların yapılmasını sağlamaktadır.
Türk vatandaşları, 64 ülkeye vizesiz seyahat edebilmekte, 37 ülkeye kapıda vize, 13 ülkeye ise online olarak e-vize alabilmektedir. Gideceğiniz ülkelerin vizeleri hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz.
Vize işlem süreleri, vize türüne ve ülkenin kendi prosedürlerine bağlıdır. Her ülkenin çalışma izni bilgileri farklı olduğu için bu soru için kesin bir tarih vermek zor olacaktır ancak başvurular genellikle 15 gün içinde incelenir veya sonuçlanır. İşlemlerinizin sonuçlanmasını garanti almak adına daha erken sürelerde başvuru yapmanızı öneririz.
Ticari vize için doğrudan dil şartı yoktur. Aynı zamanda, ilgili şirketler sizden dil becerilerinizi isteyebilir. Bu konuda en detaylı bilgiyi tecrübeli vize danışmanlarından alabilirsiniz.
Ticari vize reddinin birden fazla nedeni olabilir. En önemli nedenlerden birisi, talep ettiğiniz belgelerin eksik ve hatalı teslim edilmesidir. Diğer bir neden ise konsolosluğun kişinin kendi ülkesine geri döneceğine dair yeterince ikna olmamasıdır.
Vize türleri; Schengen(C tipi) Vize, Business Vize veya Visitor Vize veya M Tipi Vize olarak isimlendirilebilir.
Örnek olarak Almanya dünyanın en büyük ekonomik ve endüstriyel devlerinden birisidir. Almanya ticari vizesi de dahil olmak üzere ülkeye girmenin birkaç yolu vardır. Almanya’ya iş vizesi ile seyahat eden ziyaretçiler için davetiye çok önemlidir. Bunun temel nedeni, resmi bir davetin vize başvuru ve onay süreçlerini önemli ölçüde hızlandırmasıdır. Bir Alman vatandaşı yakınınızdan veya Almanya merkezli bir şirketten alacağınız resmi davet, vize başvurunuzu hızlandıracak ve tüm süreci sizin için kolaylaştıracaktır. Almanya için vize başvurunuzu iDATA sitesinden yapabilirsiniz.
iDATA, Almanya ve İtalya’nın Türkiye’deki büyükelçilikleri/konsoloslukları tarafından vize göndermek için resmi olarak yetkilendirilmiş tek acentedir. Ülkenizi seçtiğinizde İtalya ve Almanya vize işlemleri ile ilgili tüm bilgilere bu linkten ulaşabilirsiniz.
Ayrıca, ticaret yönden dünyanın en önemli ülkelerinden biri olan Çin ile Türkiye arasındaki ticaret oldukça yoğundur. Ülkeye ticari vize ile giriş yapmak mümkündür. Kısa süreli ticari vize, genellikle Çin konsolosluğu tarafından tek veya çift girişli vize olarak verilir. Bu vizeler size Çin Halk Cumhuriyeti topraklarında 3 ay kalma hakkı vermektedir; ancak Çin seyahatiniz sırasında Hong Kong’a gidip Çin’e dönmek isterseniz, çift veya giriş vizesi olmadığı sürece tekrar vize başvurusunda bulunmanız gerekecektir. Bu noktada dikkat edilmesi gerekir.
Diğer yandan, vize alınması en zor ülkelerden biri Amerika Birleşik Devletleri’dir.
Serbest bölgede çalışan gerekli ihracat yeşil pasaport şartları sağlayan şirket çalışanlarına yeşil pasaport verilir. Yeşil pasaport alan firmalar Ticariet Bakanlığı tarafından resmi dış ticaret istatistiklerine göre belirlenmektedir. İhracat firma sahipleri, ortakları veya çalışanları yeşil pasaport alabilirler. Firma sahibi veya ortakları tüzel kişi ise bu tüzel kişinin sahiplerine, ortaklarına veya çalışanlarına da yeşil pasaport düzenlenebilir.
İhracat yeşil pasaport şartlarını sağlayanlar için başvuru formu doldurularak ihracatçılar birliğine gönderilir. İhracatçı Birlikleri’nin doğruluğunu kontrol ettiği form, firmanın üyesi olduğu İhracatçı Birlikleri yönetim kurulu tarafından imzalandıktan sonra bizzat onaylanmak üzere bölge müdürlüklerine gönderilir veya başkan yardımcısı tarafından onaylanır. Bölge müdürlüğü tarafından onaylanan form, kişisel başvuru için ilçe polis karakolundaki yetkiliye teslim edilir. Yeşil pasaport 2 yıl geçerlidir.
Özetle, ihracat amaçlı ziyaretler için ticari vize, turistik vize yada yeşil pasaporta başvurarak yurt dışına seyahat edebilirsiniz.
Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere…
Diğer blog yazılarımıza göz atmak için tıklayın.
İhracatta 6D Nedir? Mehmet Aydın İhracat yapmak, döviz bazlı gelir edebilmek ve farklı pazarlara yeni satış kanalı oluşturabilmek her firmanın hedefi olmalıdır. Ülkemizde döviz kurlarının
Dış Ticaret Haber Kaynakları Mustafa Arda Uzun Dış Ticaret Haber Kaynakları REUTERS Reuters, ticaret alanında çeşitli haberler ve bilgiler sunmaktadır. Bu haberler genellikle küresel ticaret,
LinkedIn Skoru Nasıl Yükseltilir? Mustafa Arda Uzun İçindekiler LinkedIn Skoru Nasıl Yükseltilir? İhracatta SSI Skorunuzu Yükseltmenin 5 Etkili Yolu İhracat ile başarılı olmanın yolu potansiyel
Firma Kaynaklarına nasıl erişilir?
Önemli: Firma Kaynakları Premium Plus ve Kurumsal Premium üyelerinin erişimine açıktır. Premium Plus tüm firma kaynaklarına erişim sağlarken Kurumsal Premium firma kaynaklarından seçtiği bir adet firma kaynağına erişim sağlar.
2. Karşınıza çıkan formdaki tüm bilgileri doldurun ve Hesap Oluştur butonuna tıklayın.
3. E-postanıza gönderilen kodla e-posta adresinizi doğrulayın.
4. Fiyatlandırma sayfasına gidin.
5. Fiyatlandırma sayfasından “Premium Plus” VEYA “Kurumsal Premium” paketini seçin ve “Üye Ol” butonuna tıklayın.
6.Formdaki tüm bilgileri doldurun ve Üye Ol butonuna tıklayın.
7. Ödemenizi gerçekleştirmek için Stripe Checkout ile Kredi Kartınızla ödeme yapın ve Gönder butonuna tıklayın.
8. Karşınıza çıkan Stripe sayfasına kart bilgilerinizi eksikiz girin ve Abone Ol butonuna tıklayın.
Not: Eğer Kurumsal Premium üyeyseniz community@expinno.com adresine seçtiğiniz firma kaynağını iletin.
9. 24 Saat içerisinde sizlere Airtable’dan davet maili göndereceğiz. Davet mailini kabul ederek firma kaynaklarına erişebilirsiniz.
10. Davetleri kabul ettikten sonra, firma kaynakları sayfasından istediğiniz firma kaynağına tıklayarak Airtable sayfasına gidebilirsiniz.
Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?
Sık Sorulan Sorular sayfasına gidin ve ya bizimle iletişim geçin.
2. Karşınıza çıkan formdaki tüm bilgileri doldurun ve Hesap Oluştur butonuna tıklayın.
3. E-postanıza gönderilen kodla e-posta adresinizi doğrulayın.
4. Fiyatlandırma sayfasına gidin.
5. Fiyatlandırma sayfasından “Kurumsal Premium” paketini seçin ve “Üye Ol” butonuna tıklayın.
6.Formdaki tüm bilgileri doldurun ve Üye Ol butonuna tıklayın.
7. Ödemenizi gerçekleştirmek için Stripe Checkout ile Kredi Kartınızla ödeme yapın ve Gönder butonuna tıklayın.
8. Karşınıza çıkan Stripe sayfasına kart bilgilerinizi eksikiz girin ve Abone Ol butonuna tıklayın.
9. Ödemeniz gerçekleştikten sonra community@expinno.com adresine platforma erişmesini istediğiniz ekip arkadaşlarınızın e-posta adreslerini ve seçtiğiniz firma kaynağını gönderin. 24 Saat içerisinde tanımlamalarınız gerçekleşecektir!
Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?
Sık Sorulan Sorular sayfasına gidin ve ya bizimle iletişim geçin.
Eğitmene nasıl mesaj gönderilir?
2. Kurslar sayfasından soru sormak istediğiniz kursun üzerine tıklayın.
3. Sayfayı aşağıya doğru kaydırın ve “Eğitmen Hakkında” bölümüne gidin.
4. Eğitmen hakkında bölümünde yer alan “Mesaj Gönder” butonuna tıklayın.
5. Mesajınızı yazın ve eğitmene gönderin. En kısa sürede sizlere geri dönüş sağlayacağız 🤗
Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?
Sık Sorulan Sorular sayfasına gidin ve ya bizimle iletişim geçin.
2. Karşınıza çıkan formdaki tüm bilgileri doldurun ve “Hesap Oluştur” butonuna tıklayın.
3. E-postanıza gönderilen kodla e-posta adresinizi doğrulayın.
4. Sol menüde karşınıza çıkan kurslar sayfasına gidin.
5. Filtreleme seçeneklerinden “Ücretsiz” kategorisini seçin.
6. İzlemek istediğiniz kursun üzerine tıklayın.
7. Sağ tarafta bulunan kursa başla butonuna tıklayın ve artık hazırısınız! Kurs bitiminde eğitmen imzalı sertifikanızı almayı unutmayın 🙌🏻
Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?
Sık Sorulan Sorular sayfasına gidin ve ya bizimle iletişim geçin.
2.Bireysel Premium üyelik paketinin altındaki ‘Üye Ol’ butonuna tıklayın.
3. Açılan sayfada üyelik ile ilgili istenilen bilgileri doldurun.
4. Sayfanın altında yer alan ‘Kuponunuz var mı?’ kısmına tıklayın ve Kupon Kodu kısmına öğrencilere özel %50 indirim sağlayan ‘STU50X’ kupon kodunuzu girin.
5. Gönder butonuna tıklayın.
6. Ödemenizi gerçekleştirmek için Stripe Checkout ile kredi kartı bilgilerinizi girin ve ‘Abone ol’ butonuna tıklayın.
Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?
Sık Sorulan Sorular sayfasına gidin ve ya bizimle iletişim geçin.
2. E-Posta adresiniz ve şifreniz ile giriş yapın.
3. Sağ üstte yer alan isminizin üzerine tıklayın ve açılan pencereden Profil sayfasına tıklayın.
4. Unknown görsele tıklayın.
5. Yükleme alanından fotoğrafınızın boyutunu belirleyin ve fotoğrafı kırp butonuna tıklayın.
Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?
Sık Sorulan Sorular sayfasına gidin ve ya bizimle iletişim geçin.
2. Oturum Aç butonuna tıklayın ve bilgilerinizi girin.
3. Sol Menüden Kurslar sayfasına gidin.
4. Sertifikasını almak istediğiniz kursu izleyin.
5. Sol Menüde karşınıza çıkan Sertifikalarım sayfasına tıklayın.
6. İlgili dersin sertifikasını bulun ve indir butonuna tıklayın.
Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?
Sık Sorulan Sorular sayfasına gidin ve ya bizimle iletişim geçin.
2. Karşınıza çıkan formdaki tüm bilgileri doldurun ve Hesap Oluştur butonuna tıklayın.
3. E-postanıza gönderilen kodla e-posta adresinizi doğrulayın.
4. Fiyatlandırma sayfasına gidin.
5. Fiyatlandırma sayfasından size en uygun planı seçin.
6. Formdaki tüm bilgileri doldurun ve Üye Ol butonuna tıklayın.
7. Ödemenizi gerçekleştirmek için Gönder botununa tıklayın.
8. Karşınıza çıkan Stripe sayfasına kart bilgilerinizi eksikiz girin ve Abone Ol butonuna tıklayın.
Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?
Sık Sorulan Sorular sayfasına gidin ve ya bizimle iletişim geçin.
2. Karşınıza çıkan formdaki tüm bilgileri doldurun ve Hesap Oluştur butonuna tıklayın.
3. E-postanıza gönderilen kodla e-posta adresinizi doğrulayın.
Daha fazla yardıma mı ihtiyacınız var?
Sık Sorulan Sorular sayfasına gidin ve ya bizimle iletişim geçin.
Yorumlar